Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟ

Με το ζήτημα αυτό καταπίαστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν καταγγελίας μητέρας ανηλίκου, ο οποίος καίτοι είχε προβεί εντός της νόμιμης προσθεσμίας σε κατάθεση σχετικής αιτήσεως στο Αρμόδιο Ειρηνοδικείο, παρά ταύτα πριν την εκδίκαση της αίτησης, επήλθε ενηλικιώση του ανηλίκου και προέβη σε αποποίηση της κληρονομίας, με αποτέλεσμα η απόφαση που εκδόθηκε να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου, για τους λόγους αυτούς.

Ωστόσο η ΔΟΥ Ηλιούπολης, αρνήθηκε να δεχθεί ως νόμιμη τη συντελεσθείσα αποποίηση, η οποία έλαβε χώρα μετά την ενηλικιώση με την αιτιολογία, ότι αφού επήλθε ενηλικιώση, θα έπρεπε πρώτα να συντελεσθεί απογραφή της κληρονομιάς.

Για τους λόγους αυτούς υπήρξε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, προκείμενου να εφαρμοστούν τα αυτονόητα, ήτοι τα όσα κατ' επανάληψη έχει διαγνώσει η νομολογία του ΣΤΕ για το εν λόγω ζήτημα, αλλά και τα όσα η ίδια η απόφαση του οικείου Ειρηνοδικείου έλαβε υπόψη και εφάρμοσε στην προκειμένη περίπτωση.

Παρατίθεται αμέσως κατωτέρω το σχετικό link από την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη με αναλυτικές πληροφορίες για το εν λόγω ζήτημα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου